BTW: skoro była mowa o realizmie - jeden nabój z pistoletu TT może zabić nawet ze 150 metrów trafiając w odpowiednie miejsce (szyja - tętnica obwodowa szyjna, udo - tętnica obwodowa udowa, obojczyk - tętnica podobojczykowa... utrata przytomności w wyniku wykrwawienia (w zależności od uszkodzenia naczynia krwionośnego) od kilkunastu sekund do minuty, śmierć po jakichś 4 minutach) Tętnice jako jedyne naczynia krwionośne w ciele człowieka pokryte są mięśniówką, która w wyniku uszkodzeń kurczy się i zamyka światło naczynia krwionośnego (by zachować homeostazę)... a gdy tętnica zostanie przerwana całkowicie - to nie ma szans na uratowanie pacjenta - zostanie wciągnięta do jamy ciała (przeważnie otrzewna lub worek osierdziowy) i tam pompuje krew (w przeciwieństwie do żył pozostających na swym miejscu).
Wiem że przesadzam, ale chciałbym jakąs grę w której tak realistycznie odwzorowano anatomię by powyższe przypadki mogły się zdarzyć... tak tak, wiem, marzenie ściętej głowy
nie tętnica obwodowa szyjna, a tętnica szyjna wspólna. nie tętnica obwodowa udowa, a tętnica udowa, ewentualnie tętnica biodrowa zewnętrzna (na odcinku między 4 -5 kręgiem lędźwiowym, a więzadłem pachwinowym). nie wiem jak sobie wyobrażasz tętnice udową, mającą średnicę palca wskazującego, której mięśniówka zaciska się, zamykając naczynie... a ciśnienie panujące w naczyniu? fakt może to działa np. w tętnicy twarzowej o znacznie mniejszym kalibrze, ale tylko na chwilę ( sprawdź przy goleniu - chwila nic, a potem chlusta krew aż miło
).
btw pierwszy raz słyszę o "wciąganiu" tętnicy do otrzewnej... otrzewna to worek surowiczy, złożony z dwóch warstw, które dosyć ściśle do siebie przylegają. chodziło chyba Tobie raczej o jamę otrzewnej. poza tym wydaję mi się, że nic się nie "wciąga", "wsysa" ani nic z tych rzeczy - naczynia i narządy są trzymane przez więzadła, mięśnie, itp. chyba jedyny wyjątek to jelito cienkie, które po szerokim przecięciu powłok brzusznych po prostu "wypływa" z ciała (była taka scena w "szeregowcu ryanie" na plaży omaha - facet szedłą i niósł w rękach swoje wnętrzności
), ale to dlatego że mają tylko jedną krezkę od lewego podżebrza do prawego dołu biodrowego .
przelatujący pocisk uszkadza i naczynie i otrzewną - stąd krwotok do jamy otrzewnej
oj kolego, chyba się spało na zajęciach z anatomii