O tych zwiadowcach to sobie poczytam.
A tak w ogóle jeszcze jako dziecko czytałem w serii Tygrysów jakąś książeczkę o radzieckiej grupie rozpoznawczej na terytorium Rzeszy. Obserwowali węzły kolejowe itd. W chwili obławy, gdy wydawało się, że ich złapią ukryli się w śniegu pod białą czaszą spadochronu. Pamięta może ktoś tą książeczkę? Niedawno szukałem w internecie, która to była część ale niestety nie udało mi się to.
Może 'zwiadowczym szlakiem'? Ale to o Polakach było i nie na terytorium Rzeszy.
Co byście poradzili odn. 1WŚ? Nie chodzi mi o konkretne bitwy lecz o 'vademecum' tamtego okresu?
Podręcznik od historii, opracowania maturalne? Może Beevor albo ren Davies coś napisali
Imo nie warto w takie rzeczy się bawić.
Kończę 'Charków-Donbass'. Bardzo dobra książeczka, wartą ją mieć a już na pewno jeśli ktoś czyta HBeki.
Fajny, 60 stronicowy wstęp, w którym autor przedstawia obydwie armie w przededniu bitwy - uwzględniając, że to już powoli 3 rok wojny na wschodzie, czyli: piechota, czołgi, artyleria, dowództwo, taktyka. Ciekawe, bo raczej takie preludium jest zarezerwowane dla pozycji znacznie grubszych. Niemniej bardzo spoko, chociaż nie było w nim czegoś, czego bym już nie wiedział
Niemniej sporo ułatwienie, dla ludzi, którzy zaczynają dopiero obycie z tematem.
A i bitwa ciekawa, wszak to było ostatnie zwycięstwo Niemców na wschodzie.
Generalnie za mniej niż 2dyszki można dostać bardzo wartościową książkę. Jedyne co się można czepić to map, które są kompletnie nieczytelne, no ale to już wina wydawnictwa.