No nie co ja widzie. Assasin, czy ty wiedz o czym ty piszesz ?? :] Najlepszym czołgiem IIWŚ wył Tygrys Królewski, Najlepsze działo II WŚ, doskonały pancerz i technologia. Jedynymi jego mankamentemi można powiedzieć silnik i mała ilość wyprodukowanych pojazdów bo tylko 487 sztuk w tym 50 sztuk z wieżą typu Porsche.
IS2 to najbardziej zaawansowana jednostka pancerna IIWW
... może ruska. Optyka i systemy celownicze nie porównywalne z niemieckimi. Działo 122mm parametry balistyczne znacznie gorsze niz 88mm KwK 43 L/81. Pancerz na obu czołgach podobnym poziome z tym ze wieże King Tigera było trudniej przebić zwłaszcza tą typu Porsche.
Najlepszym czołgiem IIWW jest bez wątpienia T-44 ale nie brał on udziału w wojnie.
To ten teks jest niezły. Najlepszy czołg II WŚ ale nie brał w niej udziału. Przeczytaj to jeszcze raz i się zastanów
Ja osobiście uważam ze najlepszym czołgom była PzKpfw VG Panther. Dość tania jednostka(było o troszkę droższa w produkcji niż Pz IV, mobilna, szybka, z doskonałym działem, i pancerzem, doskonała platforma strzelecka.
A zapomniałem wspomnieć apropo Tygrysów IVE. Ich działa 88mm KwK 36 L/56 mogły używać pocisków Pzgr 40, których przebijalność była wystarczający by zniszczyć pewne wersje IS-2 nawet z 1000, jak z nie wiekszej odległości. A z tego co wyczytałem były 3 wersje IS-2 różniące się grubości pancerza i ich pochyleniem.