Author Topic: Nie przegap w TV  (Read 13422 times)

Mati

• Guest
Nie przegap w TV
« on: 09 August 2006, 13:30:25 »
Postanowiłem założyć ten temat ze względu na to, że czasem ominie nas jakiś ciekawy film i dowiadujemy się o tym "po czasie". Ogólnie telewizje oglądam sporadycznie, od czasu do czasu gdy puszczą jakiś film warty obejrzenia.Dlatego chcę abyście w tym wątku pisali o filmach/programach o tematyce wojennej, które będą emitowane w TV.

Żeby nie być gołosłownym to zaczne.

09.08.2006, godzina: 20.15, Film - Poprawka z historii: Westerplatte, na kanale Kino Polska.

Mam nadzieje, że temat się rozwinie. W przeciwnym razie prosze Administracje o usunięcie tematu.

Macias1973

• Guest
Nie przegap w TV
« Reply #1 on: 09 August 2006, 13:52:29 »
Mati moim skromnym zdaniem temat jak najbardziej przydatny i myślę ze Panowie Adminowie nie będą mieli nic przeciwko.
Sam ile razy sie wkurzałem kiedy przegapiłem cos co bardzo chciałem zobaczyć, a to na Discovery itd.
Gra RO jest grą która nie tylko ma dawać zabawę, ale przy okazji zmusić i zachęcić to zgłębienia wiedzy.
Pozwoli nam to choćby porównać jak dalece twórcy gry oparli sie na realiach tego okresu, sprzętu itd.
Mapy czy faktycznie tak to mogło wyglądać w rzeczywistości. Umundurowanie, broń ach temat morze.
Zachwycamy sie D-day, Market Garden itp. A właśnie, to co napisałeś Mati jak mało wiemy o Westerplatte, Powstaniu warszawskim...sam chętnie zobaczę film który poleciłeś...
Dość dokładnie przerabiam program TV ;D i nie omieszkam poinformować o czymś co jest warte i godne polecenia.

Robal_PL

• Guest
Nie przegap w TV
« Reply #2 on: 09 August 2006, 20:56:35 »
Heh..grajac w Call of Duty tak własnie zaczalem czytac ksiazki o Normandii ;)
Wiec gry ucza :)

Temat przydatny, niestety posiadam tylko TVP1,2,3  Polsat i TVN na ktorych leca powtorki M jak Miłosc itp. wiec zobaczenie czegos ciekawego graniczy z cudem.

Macias1973

• Guest
Nie przegap w TV
« Reply #3 on: 09 August 2006, 21:36:23 »
Owszem, niestety w tv za dużo interesujących nas tematów nie ma, a jak juz sa to ciągłe powtórki (Discovery).
Dla tego cześciej sięgam do książek.
Robal pisząc że zachwycamy sie D-day ogólnie w temacie Normandii absolutnie nie miałem na myśli Twoich zainteresowań tą tematyką. Poprostu dla przykładu to podałem. Sam zresztą uwielbiam Kompanie Braci, Szeregowca Ryan-a i przynajmniej 5 razy w roku obowiązkowe powtórki :D . Sam sie ostatnio złapałem ze pamiętam datę inwazji a zapomniałem date powstania warszawskiego.

Robal_PL

• Guest
Nie przegap w TV
« Reply #4 on: 09 August 2006, 23:54:27 »
Ale ja nie napisalem ze Ty podałes moj pzyklad tylko sam go podaje ;) i mimo ze jestem umyslem scisly i historia mnie totalnie nie kreci to wiem juz co nieco (chociaz i tak malo) na ten Temat.

pastor44

• Guest
Nie przegap w TV
« Reply #5 on: 16 August 2006, 20:00:03 »
Widzieliscie moze w Discovery programy o działach samobieznych,tygrysie,Wittmanie lub T-34
a moze macie je na HDD?? Ostatnio szukalem i znalazlem ich trochę ale
niestety strasznie wolno sie sciągają Shareazą :(

coralgol

• Guest
Nie przegap w TV
« Reply #6 on: 16 August 2006, 22:28:03 »
pastor44 :
Widzieliscie moze w Discovery programy o działach samobieznych,tygrysie,Wittmanie lub T-34
a moze macie je na HDD?

e tam discovery, uczyc sie jezykow i korzystac 8)
http://www.airwar.ru/bronarm/forum//index.php?s=7a32ae123a48f2954341a767d3dbc98f&showforum=47
http://www.mvgroup.org/forums/

Mati

• Guest
Nie przegap w TV
« Reply #7 on: 16 August 2006, 22:38:30 »
Ten temat chyba jest o czym innym, nieprawdaż ?

coralgol

• Guest
Nie przegap w TV
« Reply #8 on: 16 August 2006, 23:06:10 »
Mati :

a gdy przegapisz, to cos ciekawego w tv?

pastor44

• Guest
Nie przegap w TV
« Reply #9 on: 16 August 2006, 23:22:51 »
Oglądacie moze "Ocalić od zapomnienia" na programie TV3 regionalnym
leci chyba co drugą niedzielę, muszę jeszcze sprawdzic program :D

Mati

• Guest
Nie przegap w TV
« Reply #10 on: 17 August 2006, 08:22:53 »
coralgol :
Mati :

a gdy przegapisz, to cos ciekawego w tv?

Discovery raczej nie oglądam bo tam podają sprzeczne informacje.

mundi

• Guest
Nie przegap w TV
« Reply #11 on: 17 August 2006, 16:16:05 »
Discovery jest ogólnie spoko.Lubię pooglądać pogromców mitów i brainiac'a, ale denerwują mnie setki powtórek...:P

Macias1973

• Guest
Nie przegap w TV
« Reply #12 on: 17 August 2006, 16:41:19 »
Niestety urok Discovery,  ja oglądam wyłącznie w weekend czyli 4 razy na miesiąc co w pewnym stopniu wyklucza powtórki. No i selekcjonuje, niestety trzeba przeglądać program i wyłuskać to co najbardziej nas interesuje.

Eric

• Guest
Nie przegap w TV
« Reply #13 on: 18 August 2006, 13:08:44 »
A dziś na TVP1 o 20.15 leci "Purpura i Czerń". Dobrze czasem odpocząć od dokumentów na Discovery i obejrzeć sobie jakiś film fabularny ^^ Daję krótki opis...
--------
--------

Z aplauzem przyjęty przez krytykę i wielokrotnie wyróżniany (m.in. nominacja do Emmy Award) dramat osnuty na autentycznych wydarzeniach z czasów II wojny światowej. Akcja rozgrywa się w 1943 roku w Rzymie okupowanym przez niemieckie siły zbrojne. Szefem miejscowego gestapo jest pułkownik Herbert Kappler, człowiek podstępny, okrutny i wyrachowany. Pragnie przejąć całkowitą kontrolę nad miastem, łaknie władzy absolutnej, pieniędzy i zaszczytów. Jego największym przeciwnikiem staje się irlandzki duchowny Hugh O'Flaherty, kierujący z Watykanu nielegalną organizacją, która niesie pomoc tysiącom żołnierzy zbiegłym z obozów jenieckich. Wizytę Piusowi XII (Sir John Gielgud) składa dowódca SS we Włoszech, zapewniając papieża, że neutralność Watykanu zostanie uszanowana przez władze niemieckie. Tymczasem dochodzi do konfliktu za sprawą zaborczego pułkownika Kapplera, zajmującego się zwalczaniem ruchu oporu, utrzymywaniem porządku w mieście. Gdy z niemieckiego obozu jenieckiego uciekają więźniowie, na rozkaz pułkownika zostają wzmocnione patrole, wzmożona kontrola na ulicach. Niemcy coraz częściej przeszukują prywatne domy, organizują naloty i łapanki, a aresztowanych jeńców poddają okrutnym torturom, by wydobyć z nich zeznania. Ostrzeżony przed niebezpieczeństwem O'Flaherty (Gregory Peck) zaostrza konspirację, prosi swoich współtowarzyswzy o większą rozwagę i ostrożność. W prowadzeniu tajnej działalności na rzecz pomocy jeńcom pomagają duchownemu wysocy urzędnicy państwowi poprzez dofinansowywanie akcji. Zaprzyjaźniona z ojcem O'Flaherty pani Lombardo oferuje schronienie zbiegłym z obozu jeńcom w swoim domu, gdzie mieszka z dwiema córkami. Narażając życie własne i dzieci na niebezpieczeństwo kobieta ukrywa amerykańskiego lotnika i brytyjskiego czołgistę. Nad wszystkim czuwa pełen poświęcenia duchowny, któremu gestapo, na czele z Kapplerem, coraz bardziej depcze po piętach. Toczy się swoisty pojedynek pomiędzy pałającym chęcią zemsty pułkownikiem a dobrodusznym i sprytnym ojcem O'Flahertym, który stale mu się wymyka.

---------
reż.Jerry London, wyk.Gregory Peck (O'Flaherty), John Gielgud (papież Pius XII), Raf Vallone (ojciec Vittorio), Christopher Plummer (StandartenfĂźhrer Kappler), Kenneth Colley (Hirsch), Walter Gotell (generał Max Helm), T.P. McKenna (Heinrich Himmler)
140min USA/ Włochy 1983

Macias1973

• Guest
Nie przegap w TV
« Reply #14 on: 18 August 2006, 13:25:04 »
Nie widziałem tego, może być ciekawe. Czyli problem piątkowego wieczoru sie rozwiązał. Musze odpocząć od zmagań RO.